Ρίζος Πάντζιος
«ΝΕΟΣ ΤΥΠΟΣ»
Καθημερινή εφημερίδα της Μαγνησίας * 25-12-2009 *
Στόχος: Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη της ορεινής Όθρυος
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος. - Συνέντευξη στη ΣΟΝΙΑ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ
Η ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της Όθρυος είναι ο πρωταρχικός στόχος του Αναπτυξιακού Συνδέσμου, που συστάθηκε τον Μάιο του 2009. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου
κ. Ρίζος Αριστ. Πάντζιος, στη συνέντευξη που ακολουθεί αναφέρει του λόγους ίδρυσης του, τους σκοπούς και τα αναπτυξιακά έργα που επιδιώκονται για την περιοχή, ενώ μιλάει και για τις «αντιπαλότητες» μεταξύ του Αναπτυξιακού Συνδέσμου και των τοπικών φορέων.
Σόνια Χατζοπούλου: Ποιος ήταν ο λόγος που αποφασίσατε να δημιουργήσετε τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο της Ορεινής Όθρυος;
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος: Πρέπει να τονίσουμε ότι ήταν κάτι που έλειπε πραγματικά από την περιοχή μας. Αυτό δεν είναι δική μου διαπίστωση. Είναι κοινή διαπίστωση. Ανεξάρτητα βέβαια από το γεγονός ότι κάποιοι ενοχλήθηκαν ήδη από τη δραστηριότητά μας.
Σόνια Χατζοπούλου: Εφόσον υπάρχουν και άλλοι παρόμοιοι φορείς στην περιοχή σας, ποιος ο λόγος ίδρυσης του δικού σας;
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος: Υπάρχει πράγματι ένα ζήτημα. Λειτουργούν αναπτυξιακοί φορείς που αναφέρονται γενικά και χρησιμοποιούν την «έννοια» Όθρυς, που χρηματοδοτούνται για μελέτες και έργα που δεν έχουν σχέση με τα δικά μας προβλήματα και αφορούν κυρίως περιοχές όπως ο Πτελεός, μια παραθαλάσσια περιοχή, η πεδινή Σούρπη, και ο Αλμυρός, μια κατ΄ εξοχήν πεδινή πόλη. Αυτό που πραγματικά χαρακτηρίζει τη δική μας περίπτωση είναι το στοιχείο της «ορεινότητας». Όταν μιλάμε για ανάπτυξη στην Όθρυ πρέπει να εννοούμε τον ορεινό όγκο με κύριο χαρακτηριστικό την «ορεινότητα», διαφορετικά πρόκειται για καπηλεία του όρου. Υπάρχει γύρω απ’ αυτό το ζήτημα και μια σκοπιμότητα που εμπλέκει και το θέμα της επερχόμενης «Διοικητικής Ενοποίησης». Στον Αλμυρό π.χ. υπάρχουν άνθρωποι που έχουν εξοχικά στο βουνό, σε οικισμούς της Όθρυος, πράγμα που σημαίνει, για κάποιους από τους διοικούντες, ότι ο Αλμυρός είναι Όθρυς, συνεπώς έχει τον πρώτο και τελευταίο λόγο στη διοίκηση του ορεινού όγκου. Εμείς έχουμε άλλη «οπτική».
Σόνια Χατζοπούλου: Συνεπώς, ποιος είναι ο «ιδιαίτερος» λόγος που αποφασίσατε να δημιουργήσετε τον Αναπτυξιακό Σύνδεσμο της Ορεινής Όθρυος.
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος: Ο βασικός και «ιδιαίτερος», όπως είπατε, λόγος που μας οδήγησε στην ίδρυση αυτού του Συνδέσμου είναι να αποκτήσει η κατά γενική ομολογία «παραμελημένη» ορεινή Όθρυς, ένα ενιαίο, δυναμικό, διεκδικητικό «εργαλείο», το οποίο με συστηματική προσπάθεια, θα διεκδικήσει τη δικαιούμενη ολοκληρωμένη ανάπτυξη των ορεινών περιοχών της. Πρόκειται, στην ουσία, για συνδικαλιστικό «εργαλείο» που διεκδικεί Ανάπτυξη. Τονίζω ότι το κύριο στοιχείο, είναι το στοιχείο της «ορεινότητας», και θα ήθελα στη συνέχεια να το συζητήσουμε, όταν μιλήσουμε για τη «Διοικητική Ενοποίηση».
Σόνια Χατζοπούλου: Με βάση το Καταστατικό σας, ποιοι είναι οι σκοποί και οι επιδιώξεις του Αναπτυξιακού Συνδέσμου της Ορεινής Όθρυος;
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος: Οι βασικές επιδιώξεις και οι επιμέρους σκοποί του Συνδέσμου, όπως περιγράφονται και στο καταστατικό του, είναι -πολύ περιληπτικά- οι εξής: Η συστηματική προσπάθεια για την προώθηση της υγιούς, αειφόρου και ολοκληρωμένης ανάπτυξης της ορεινής Όθρυος. Η συστηματική διεκδίκηση της διοικητικής ενοποίησης όλων των οικισμών που βρίσκονται στον ορεινό όγκο της Όθρυος σε υψόμετρο άνω των 500 μέτρων και έχουν κοινά γεωγραφικά, οικονομικά, κοινωνικά και πολιτιστικά χαρακτηριστικά, με κυριότερο από αυτά την «ορεινότητα», με τελικό στόχο τη συνένωσή τους σε ένα ενιαίο Δήμο και τη δημιουργία του νέου Δήμου Ορεινής Όθρυος, μέσα από την αναβίωση του ιστορικού «Δήμου Όθρυος» που είχε έδρα τη παλιά «Γούρα».
Η συμμετοχή εκπροσώπων του Αναπτυξιακού Συνδέσμου στα Όργανα Διοίκησης που επηρεάζουν τη τύχη της ορεινής Όθρυος.
Σόνια Χατζοπούλου: Ποια είναι τα ισχυρά στοιχεία που θα αξιοποιήσετε για την ανάπτυξη της Ορεινής Όθρυος;
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος: Σας διαβεβαιώνω, όταν αναφερόμαστε στην ορεινή Όθρυ, ότι πρόκειται πραγματικά για μια περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με μοναδικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους. Βέβαια, απ’ αυτά ελάχιστα έχουν αξιοποιηθεί και το σπουδαιότερο είναι ότι για πάρα πολλά παραμένει άγνωστη η ύπαρξή τους.
Σόνια Χατζοπούλου: Μπορείτε να μας πείτε πιο συγκεκριμένα;
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος: Βεβαίως, αλλά πιστέψτε με δυσκολεύομαι και σίγουρα θα παραλείψω κάποια σημαντικά, τι να πρωτοαναφέρει κανείς γι΄αυτό τον προικισμένο απ’ τη φύση τόπο. Ένας ανεκτίμητος δασικός πλούτος, γενικά η χλωρίδα και η πανίδα είναι μοναδική. Οι απέραντοι βοσκότοποι. Τα φαράγγια, τα σπήλαια, οι μοναδικές πηγές. Τα νερά της Ανάβρας αλλά και της Βρύναινας. Οι χαρακτηρισμένες και οι μη χαρακτηρισμένες περιοχές «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους». Τα παραδοσιακά και εγκαταλειμμένα μονοπάτια. Τα θαυμάσια αρωματικά και θεραπευτικά φυτά, το μοναδικό τσάϊ Όθρυος. Τα φημισμένα κοπάδια ελεύθερης βοσκής, με τα απαράμιλλης ποιότητας κρέατα και γάλατα που παράγουν.
Σόνια Χατζοπούλου: Ποια αναπτυξιακά έργα και υποδομές πιστεύετε ότι είναι απαραίτητα να δρομολογηθούν για την ανάπτυξη της περιοχής και πως μπορούν να προωθηθούν;
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος: Είναι πάρα πολλά, απαντώ επιγραμματικά: Μελέτη ολοκληρωμένης ανάπτυξης περιοχής. Βασικός αγωγός υδροδότησης στην Ανάβρα (από αμίαντο). Χρειάζεται άμεση αντικατάσταση. Χρειάζεται άμεση εξυγίανση του δικτύου ύδρευσης. Διαχείριση Βοσκοτόπων. Οδική σύνδεση με όμορους οικισμούς. Αγροτική Οδοποιία. Αποχέτευση. Ιδιοπαραγωγή βιολογικών ζωοτροφών – άρδευση, υποστήριξη για στροφή σε εναλλακτικές καλλιέργειες. Δημιουργία νέου κτηνοτροφικού οικισμού στην Ανάβρα, υποστήριξη νέων κτηνοτρόφων για νέες κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις. Απαιτείται ολοκληρωμένη μελέτη και κατασκευή μεγάλου Οδικού Άξονα που θα διασχίζει την Όθρυ και θα συνδέει Πελασγία, Άγιο Ιωάννη, Βρύναινα, Κοκκωτούς, Προσήλια, Μπαϊράμι, Ανάβρα, Σκοπιά. Απαιτείται μελέτη και κατασκευή Οδικού Άξονα που θα συνδέσει τη Βρύναινα με τη Δρυμώνα, μέσω Λυκόραχης, 4 χιλιόμετρα μήκος. Δημιουργία μικρού Φράγματος πλησίον του οικισμού της Ανάβρας, αποθήκευση του νερού των πηγών και στη συνέχεια αξιοποίησή του για ύδρευση, άρδευση, αγροτουρισμό και παραγωγή ενέργειας.
Σόνια Χατζοπούλου: Ποιους έχετε «υποστηρικτές» σε αυτήν την προσπάθεια που καταβάλλετε;
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος: Τους απλούς ανθρώπους του μόχθου που στην περίπτωσή μας παλεύουν με τις αντίξοες καιρικές συνθήκες στο βουνό. Από τους κτηνοτρόφους που βόσκουν ελεύθερα τα κοπάδια τους στην Όθρυ ήταν οι πρώτοι που πλαισίωσαν και αγκάλιασαν την πρωτοβουλία που πήραμε για την ίδρυση του Ορεινού Αναπτυξιακού μας συνδέσμου. Αυτοί οι ίδιοι ήταν που ένοιωσαν το κενό από την έλλειψη του συγκεκριμένου φορέα. Αλλά και οι άνθρωποι της Διασποράς, που κατάγονται από την Όθρυ, ειδικά από την Ανάβρα, που ζουν όμως στην πόλη κι έχουν έτσι πολύ καλά νοιώσει την «αξία» του φυσικού περιβάλλοντος, του πρασίνου, και ειδικά την αξία της αειφορίας και της αειφόρου ανάπτυξης. Για να είμαστε όμως δίκαιοι, πρέπει να πω ότι και οι πολιτικοί παράγοντες του Νομού Μαγνησίας, τους οποίους επισκεφθήκαμε πρόσφατα, στη συντριπτική τους πλειοψηφία, εξέφρασαν αμέσως την θετική πολιτική τους βούληση και τη διάθεση να στηρίξουν αυτή μας την προσπάθεια και θέλω με αυτή την ευκαιρία να τους ευχαριστήσω δημόσια. Χωρίς βέβαια όλ’ αυτά να σημαίνουν ότι δεν είχαμε και τα ανάλογα –αν και αναμενόμενα- κρούσματα των «ενοχληθέντων» από την προσπάθειά μας.
Σόνια Χατζοπούλου: Έχετε και αντιπαλότητες; Μπορείτε να μας πείτε συγκεκριμένα;
Ρίζος Αριστ. Πάντζιος: Σε κάθε περίπτωση, δεν δικαιούμαι να μασάω τα λόγια μου και αν χρειασθεί θα πούμε ημερομηνίες και ονόματα. Στην Ανάβρα κάποιοι δεν μπορούν να ξεφύγουν από τις οικογενειακές και πολιτικές τους καταβολές. Ζουν ακόμα και σήμερα σε «άλλες εποχές». Το οικογενειακό κληρονομικό Δίκαιο το εννοούν στην μονοπωλιακή μεταβίβαση και άσκηση της Τοπικής Εξουσίας. Αλαζονικά, αυταρχικά και σε ορισμένες περιπτώσεις δικτατορικά. Είναι όμως προνομιακό πεδίο άσκησης τέτοιας πολιτικής ο βαθύτατα δημοκρατικός και πολύ ευαίσθητος Χώρος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Πρόσφατα είχαμε δύο συγκεκριμένα εκβιαστικά κρούσματα με σκοπό να διαγραφούν από το Σύνδεσμό μας δύο ιδρυτικά μέλη μας. Όμως από τα βασικά άρθρα του Καταστατικού μας επιβάλλεται η αλληλεγγύη και αλληλοϋποστήριξη των μελών. Δικαιούμαστε να δεχτούμε ή έστω να ανεχθούμε τέτοιου είδους αντιλήψεις και συμπεριφορές; Πιστεύω ότι δε δικαιούμαστε. Άλλωστε ένας από τους πρώτους στόχους μας είναι να ενώσουμε και να συσπειρώσουμε τους συγχωριανούς και συμπατριώτες στην κατεύθυνση επίλυσης των κοινών προβλημάτων. Δεν θα δεχτούμε τη λογική του «διχασμού» που κάποιοι άλλοι έχουν επιβάλλει. Εμείς θα συνεχίσουμε κανονικά στο δρόμο της Ενότητας που οδηγεί στην Ανάπτυξη του τόπου μας όπως τον προδιαγράψαμε στο Καταστατικό και στις βασικές Αρχές.
Τετάρτη 26 Μαΐου 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου