Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Ρίζος Πάντζιος Άρθρο
που δημοσιεύτηκε την Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010 στην καθημερινή εφημερίδα ‘‘ΜΑΓΝΗΣΙΑ’’
Στη Στήλη ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΕΙΣ
Με θέμα: «Καλλικράτης», Νησιωτικότητα - Ορεινότητα και Ανάπτυξη.


Στην εισαγωγή του «κειμένου Διαβούλευσης» του «Καλλικράτη» αναφέρεται ότι υπάρχει ειδική πρόβλεψη για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές. Η Νησιωτικότητα - Ορεινότητα λαμβάνονται υπόψη ώστε να προσαρμοστούν στις ανάγκες τους όλες οι γενικές ρυθμίσεις που επηρεάζονται από αυτά και αναφέρεται επίσης ότι το ζήτημα των αρμοδιοτήτων πρέπει να εξειδικευθεί υπό το φως των ειδικών συνθηκών που δημιουργούνται.
Θα πρέπει δηλαδή σε σχέση με τις έννοιες Στρατηγικός Σχεδιασμός και Οργανωτική Δομή να ληφθούν σοβαρά υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των Νησιωτικών – Ορεινών περιοχών και η συμβατότητά τους με τα χαρακτηριστικά των περιοχών του ευρύτερου περιβάλλοντός τους ώστε να εξασφαλισθεί η πορεία τους σε κατεύθυνση αναπτυξιακή.
Τα πλεονεκτήματα αυτής της προσέγγισης πολύ συνοπτικά μπορούν να ομαδοποιηθούν ως εξής:
- Επιτρέπει την προσαρμογή της στρατηγικής στις ιδιόμορφες τοπικές ανάγκες.
- Αξιοποιεί επαρκώς τους τοπικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους
- Αντιμετωπίζει το πρόβλημα του μεταφορικού κόστους
- Βελτιώνει το λειτουργικό συντονισμό σε τοπικό επίπεδο
- Εξασφαλίζει την παραμονή και την αύξηση του ντόπιου πληθυσμού στην περιοχή, μέσω της επικείμενης ανάπτυξης.
Τα μειονεκτήματα της προσέγγισης, αφορούν στην αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων εκεί όπου απαιτούνται οικονομίες κλίμακας.
Τα προβλήματα αυτά μπορούν να αντιμετωπιστούν με την επαναφορά στο προσκήνιο (μόνο γι’αυτές τις περιπτώσεις) του διαλόγου, στη βάση της διακοινοτικής και της διαδημοτικής συνεργασίας, όπως έγινε κατά κάποιο τρόπο με τα Συμβούλια Περιοχής και τους Αναπτυξιακούς Συνδέσμους. Μπορεί δηλαδή να ισχύσει στο συγκεκριμένο θέμα μια λογική Μητροπολιτικής Διακυβέρνησης, πράγμα που πρέπει να πούμε ότι κυρίως αφορά τις ορεινές περιοχές.
Με βάση όλα τα παραπάνω γεννώνται κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την πολιτική βούληση του «Καλλικράτη»:
1) Θα καταφέρει να αποφύγει τον πειρασμό να λειτουργήσει ως σύγχρονος «Προκρούστης» στην περίπτωση των ιδιόμορφων και ευαίσθητων νησιωτικών και ορεινών περιοχών;
2) Θα επιτρέψει την εξασφάλιση της πορείας τους σε κατεύθυνση αναπτυξιακή;
Μια κατεύθυνση όπου, σύμφωνα με τις πολιτικές διακηρύξεις, το «φως στο τούνελ» ξεπροβάλλει από την πλευρά της «Πράσινης Ανάπτυξης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου